Hyvinvoiva Perhe

Valintojen valtameri

Valintojen valtameri


Yhden päivän aikana teemme satoja valintoja siitä miten toimimme tai olemmeko toimimatta. Suurin osa valinnoista on tiedostamattomia ja ne perustuvat totuttuihin toimintamalleihin. Arjen rutiinit autolla ajosta aamukahvin keittoon ovat tästä hyviä esimerkkejä. Arjessa toimimiseen liittyy paljon asioita, jotka vaikuttavat parisuhteeseen. Kiireisessä erityislapsiperhearjessa rutiinit pitävät usein kasassa koko pakkaa.

Rutiininomaiset toiminnot ylläpitävät arjen toimivuutta, mutta osa rutiinisuorituksistamme saattaa olla arkea ja parisuhdetta heikentäviä, esimerkiksi sovittujen asioiden jatkuva laiminlyöminen, joustamattomuus tai vaikka jatkuva siivoaminen. Rutiinisuoritusten lisäksi päiviin mahtuu paljon tietoisia valintoja, näitä valintoja voi tehdä perheen tai parisuhteen hyväksi. Tällaisena vahvistavana valintana voi olla esimerkiksi tulevan viikon aikataulun sopiminen yhdessä tai vaikka viestin lähettäminen toiselle.

Useinkaan ne valinnat, tavat ja teot joita itse arvostamme tai joilla kerromme rakastavamme, eivät välttämättä ole niitä, jotka merkitsevät samaa puolisoillemme. Näillä valinnoilla ja teoilla voidaan kertoa, että välitän sinusta tai välitän perheestämme. Tällainen välittämisviestintä saattaa kuitenkin mennä toiselta täysin ohi, koska ne eivät hänelle merkitse samoja asioita. Toiselle tärkeitä ja merkityksellisiä valintoja voivat olla läheisyys ja yhteinen aika, kun jollekin toiselle tärkeää voi olla yhteisestä autosta tai perheen taloudesta huolehtiminen. Kysymällä, keskustelemalla ja omien merkitysten esiin tuomisella saadaan usein parempi lopputulos kuin tekemällä oletuksia toisen valinnoista, tekemisistä tai arvostuksista.

Päivittäisillä pienillä ajattelevaisilla teoilla voidaan rakentaa kestävämpää yhteistä arkea. Tällaisia tekoja voi olla laidasta laitaan halaus lähtiessä, kohteliaisuus ohi mennen, aamukahvin keitto tai vaikka ajatuksia herättäneen artikkelin jakaminen toiselle.

Millaisilla pienillä teoilla sinä voisit ilahduttaa minua?

    Viestejä tai sähköpostiosoitteita ei kerätä tai tallenneta.