Hyvinvoiva Perhe

Peikko ei tahdo nukkumaan!

Peikko ei tahdo nukkumaan!


Peikolla on huuuurjan hyvä mielikuvitus. Kun hän leikkii käpylehmillä, eivät kävyt ole vain lehmiä. Ne ovat lentäviä Super-Sonneja! Usein, melkeinpä päivittäin, käy niin, että juuri kun Super-Sonnit ovat päässeet hurjimpaan rynnistykseensä, tulee Peikon isä sanomaan, että ”Nyt on aika mennä nukkumaan!”

Usein, melkeinpä päivittäin, käy niin, ettei Peikko kuule isän muistutusta nukkumaanmenoajasta. Tai… kyllä hän sen kuulee, mutta se ei oikein… oikein… kuulu… tai se ikään kuin lipsahtaa ohi ajatuksista. Usein, melkeinpä päivittäin, käy niin, että Peikko kuulee isän puheen todella vasta, kun isä tulee Super-Sonnien keskelle uudestaan ja puhuu hieman kovemmalla äänellä. Tässä vaiheessa isä on monesti jo hieman vihainen. Peikkoa harmittaa se, että isä on vihainen ja se, että leikit jäävät taaaas kesken.

Kuulostaako tämä teistä tutulta? Mikä voisi auttaa Peikkoa ja isää, jottei niille tulisi usein, melkeinpä päivittäin, riitaa nukkumaan menemisestä?

Kun isä oli tarpeeksi monesti riidellyt Peikon kanssa nukkumaanmenosta, lähti hän Peikkolan metsän Pöllön luo. Isä pyysi Pöllöltä vinkkejä nukkumaan menemisen helpottamiseksi. Pöllö nyökkäili ymmärtäväisesti ja ojensi isälle nipun kortteja. Niissä oli kuulemma vinkkejä, joiden avulla siirtymien ja minkä tahansa toiminnan ennakointi helpottuisi. Keksittekö, mitä korttien kuvat tarkoittavat?

Sanoittaminen

Varmista, että toinen kuuntelee. Puhu rauhallisesti ja selkeästi. Ohjeita on hyvä pilkkoa pienempiin osiin. Anna ohjeet lyhyesti ja sanoita, mitä tulee tapahtumaa käyttäen esim. sanoja ”ensin, sitten ja lopuksi”. ”Ensin voit leikkiä 20 minuuttia. Sitten vuorossa on iltapesu ja iltapala. Lopuksi on iltasadun vuoro.”

 

Kuvittaminen

Joidenkin on vaikea hahmottaa sanallisia ohjeita. Toiset saattavat ymmärtää puhuen annetut ohjeet, mutta eivät muista niitä. Tällaisissa tapauksissa avun saattaa tuoda ohjeiden kuvittaminen. Kuvat havainnollistavat tulevia tapahtumia ja kun kuvat asetetaan näkyville, voit palata tarkistamaan niistä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ajan myötä kuvat piirtyvät mieleen, eikä niitä tarvitse enää palata tarkistamaan yhtä usein.

 

Ajastin

Ajan hahmottaminen voi olla toisille hyvin haastavaa. Paljonko on 20 minuuttia? Miten pitkä on hetki? Ajan kulua voi havainnollistaa ajastimen avulla. Ajastin, joka näyttää ajan etenemisen ja jäljellä olevan ajan, voi auttaa rytmittämään omaa toimintaa ja opettaa samalla hahmottamaan, miten aika kuluu.

 

Sormet

Mikäli ajastin ei ole käytössä, voi ajan etenemistä havainnollistaa myös esimerkiksi sormin. ”Sinulla on aikaa 10 sormea” ja hetken päästä ”sinulla on aikaa 9 sormea” jne.

 

Viikkokalenteri

Ajan käytön ja viikon tehtävien hahmottamista voi helpottaa viikko-ohjelma. Viikko-ohjelma auttaa myös luomaan rutiineja, jotka helpottavat usein arkea. Myös erilliset päiväohjelmat voivat helpottaa hahmottamaan, mitä seuraavaksi tulisi tehdä.

Erilaisia menetelmiä voi kokeilla omassa arjessa myös samanaikaisesti. Tärkeintä olisi johdonmukaisuus eli se, että samaa rutiinia toistetaan kerrasta toiseen

Mikä vinkeistä vaikuttaa parhaalta? Täältä löydät lisää kuvia vinkeistä muistipelin muodossa, voitte pelata korteilla hetken muistipeliä!