Hyvinvoiva Perhe

Muotopiirustus

Muotopiirustus


Muotopiirustus on yli 2000 vuotta vanhaa ja näitä vanhoja sen aikaisia ornamentteja on säilynyt meidän aikaamme saakka. Luullaan, että ne ovat olleet vain koristeita, mutta niillä on ollut oma tarkoituksensa ja sanotaankin, että ne ovat tietoisia symboleita. Ornamentti muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, jonka osat ovat symmetrisiä. Sen olemukseen kuuluu myös rytmi ja sopusuhtaisuus. Ornamentille on myös ominaista että se liikkuu ylös ja alas, eteen- ja taaksepäin ja näin herättää piirtäjän tahdon.

Palmikkomuodot taas kertovat langobardien varhaiskeskiaikaisesta kivenveistotaiteesta, Silloin harjoitettiin viivapiirustusta jolla kutsuttiin esiin piirtäjän minuusvoimat. Ajateltiin, että oli olemassa sellainen lainalaisuus, joka esti kääntämästä suuntaa ennen kuin piirtäjä oli saavuttanut viimeisen pisteen. Muodon oli tultava täydelliseksi ennen kuin suunnan voi kääntää.  Lopputulokseksi syntyi sykkivien ja hengittävien viivojen hieno kokonaisuus, Elämässäkin on mentävä johonkin pisteeseen ennen kuin voi kääntää suuntaa. Nimittäin jos me päätämme tehdä jotakin, meidän on myös mentävä aivan loppuun saakka. Kaikessa pitäisi olla alku, keskikohta ja loppu. Muotopiirustuksessa opitaan, että täytyy mennä loppuun saakka, muuten muodosta tulee virheellinen. Otamme tavallaan esiin vallitsevat lait. Elämä on myös tällaista, täytyy tietää milloin liikennevalo on vihreä ja milloin punainen,

Muotopiirustus tehdään vahaliiduilla tai pehmeällä kynällä paperille, jonka pinta ei ole liian sileä. Paperi tulee olla vähintään A3 –kokoa. Muodon voi tehdä ensin vaikka liikkeenä kädellä ilmaan tai piirtää tai kävellä muodon hiekkaan. Muoto toistetaan aina kolmella valitsemallasi värillä. Viivan kulkevat rinnakkain, mutta eivät mene toistensa päälle.

Muotopiirustuksella tuetaan myös silmän ja käden koordinaatiota, muotojen omaksumista ja keskittymiskyvyn kehitystä.

Muotopiirustus sopii aivan kaikille niin aikuisille kun lapsillekin ja sitä voi soveltaa kykyjen ja taitojen mukaan yhdessä ja itsekseen.

KahdeksikkoMuotopiirustusharjoitus - kahdeksikko

Malleja muotopiirrustukseen

Malleja muotopiirustukseen