Hyvinvoiva Perhe

Läsnäolo arjessa

Läsnäolo arjessa


Läsnäolo arjessa on sitä, että saa itsensä päivittäin läsnäolon tilaan ja huomaa hetket, jolloin on automaattisesti läsnä mm. lapsille, puolisolle, työkavereille tai kaikelle sille mitä on kulloinkin tekemässä. Tärkeintä on halu olla läsnä ja kyky hyväksyä olosuhteet. Läsnäolo on tietoa siitä, että käsittelee hankalatkin asiat koko kehossa tunteiden, ei vain järjen, tasolla myös siellä arjen tilanteissa.

Tietoista läsnäolo voi myös kuvata myötäeläväksi läsnäoloksi hetkessä tai hyväksyväksi hereillä oloksi mikä onkin eritysien tärkeää lapsiperheen arjessa. Tietoinen läsnäolo tarkoittaa oman tarkkaavaisuuden tietoista ohjaamista. Tietoisesti läsnä ollessaan ihminen suuntaa koko huomionsa tähän hetkeen, keskittää tietoisuutensa siihen, mitä juuri käsillä olevalla hetkellä on tekemässä jopa niihin arkisiin rutiiniksi tulleisiin askareisiin.

Läsnäoloharjoitus arjen askareissa

Älä ajattele, että tiskaaminen, siivoaminen, pyykkääminen, hampaidenpesu, kaupassakäynti, auton tankkaaminen, palavereissa istuminen, syöminen tms. veisi sinulta aikaa joltain tärkeämmältä sillä elämäsi tapahtuu tässä ja nyt ja kaikki asiat mitä teet, tapahtuvat sinulle ja ovat osa elämääsi. Anna itsellesi lupa pysähtyä tietoisesti arjen askareiden äärelle ja olla läsnä tehdessäsi niitä.

Valitse näistä yllämainituista toiminnoista jokin, jonka teet tietoisesti joka päivä ainakin viikon ajan pyrkien olemaan niin läsnä kun se kulloinkin on mahdollista. Voit myös valita jokin muu valitsemasi tehtävän.