Hyvinvoiva Perhe

Kuperkeikka

Kuperkeikka


1. Lapsi seisoo lattialla istuvan aikuisen selän takana, keskellä. Lapsi kumartuu/kurkottaa aikuisen oikean olkapään yli, kädet kohti lattiaa.

2. Aikuinen laittaa vasemman kätensä lapsen takaraivon päälle (lapsen leuka painautuu kohti rintaa) ja oikealla kädellä ohjaa lapsen liikettä lantion päältä.

3. Lapsi tulee rauhallisesti kuperkeikalla aikuisen olan yli lattiaan, aikuisen jalkojen väliin.

Kuperkeikka on monelle jännittävä juttu, mutta sen itsenäinen harjoittelu helpottaa, kun ensimmäiset kuperkeikat tehdään turvallisen aikuisen kanssa. Lapsen (ja aikuisenkin) luottamus omiin kykyihin kasvaa onnistuneiden kuperkeikkojen myötä. Noin kaksivuotiaiden kanssa tämä tapa harjoitella kuperkeikkoja onnistuu jo hyvin, mutta tätä on tehty myös kouluikäisten kanssa taitotason mukaan. Kokemuksenkin antaminen on tärkeää.

Kuperkeikassa harjoitellaan tasapanoaistin toimintaa ja kehon hallintaa liikkeessä. Kuperkeikan jälkeen voi jäädä vaikka vähäksi aikaa keinuttelemaan aikuisen syliin. Tai kuperkeikkaan voi valmistautua keinuttelemalla ensin hetken verran aikuisen sylissä, luottamus omiin kykyihin kasvaa ja turvallisuuden tunne lisää uskallusta kokeilla kuperkeikkaa.