Hyvinvoiva Perhe

Kiitollisuus

Kiitollisuus


Kiitollisuus on helposti unohtuva asia ja siksi sitä on opeteltava ja harjoiteltava. Kiitollisuus edellyttää tietoisuutta ja vaivannäköä – ei pelkästään kiitollisuuden tuntemista vaan sen ilmaisemista. Kiitollisuuden ymmärtää usein parhaiten silloin kun elämän itsestäänselvyydet rapisevat pois.

Kiitollisuus tarkoittaa sitä, että huomaamme todella sen, mitä kaikkea meillä jo on, sen sijaan että olemme tyytymättömiä, koska muilla on jotain, jota meillä ei ole. Aivan liian usein keskitymme siihen, mitä meillä ei vielä ole ja pidämme itsestäänselvyytenä sitä mitä meillä on.

Jos emme opettele olemaan kiitollisia siitä mitä meillä on, olemme jatkuvassa oravanpyörässä. Vaikka saisimme mitä tahansa, aina on jotain uutta mitä meillä ei vielä ole, eli jatkuvasti on tyytymättömyyden aihetta eikä mikään koskaan riitä.

Kymmenen sormen kiitollisuus –harjoitus

Muistuta itseäsi kerran päivässä niistä kymmenestä asiasta, joista olet kiitollinen ja lasket ne sormin! On tärkeä käydä läpi kaikki sormet, vaikka harjoitus tuleekin vaikeammaksi kolmen tai neljän sormen jälkeen. Siksi harjoitus on juuri olemassa, että tarkoituksella tuot mieleen pienet, aikaisemmin huomiotta jääneet päivän tapahtuma.

Kiitollisuus tästä hetkestä –tehtävä

Pohdi ja kirjaa muistiin:

  1. Mitkä toimet, asiat tai ihmiset saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi? Voisitko arvostaa niitä enemmän tai antaa niille enemmän aikaa?
  2. Pystytkö pysähtymään hetkeksi kun jotain mukavaa tapahtuu? Auta itseäsi pysähtymään havainnoimalla:
  • Millaisia kehollisia aistimuksia tunnet tällaisina hetkinä?
  • Mitä silloin ajattelet?
  • Mitä silloin tunnet?